Home
Media
Zomerdepressie

Zomerdepressie

Afgelopen zaterdagavond, 30 augustus, kon je in Hart van Nederland een item zien over zomerdepressie. Presentatrice van Hart van Nederland Gallyon van Vessem geeft in dit en in een eerder item aan dat ze zelf last heeft van een zomerdepressie en floreert bij koud, donker weer. Het blijkt dat zij zeker niet de enige is, ongeveer 1 op de 1.000 Nederlanders heeft last van een zomerdepressie en 1 op de 300 heeft last van de lichtere vorm, een zomerdip. Bekijk hieronder de uitzending terug waarin Delicia Schaap als psycholoog aan het woord kwam:

Uitzending 30 augustus 2014

De kenmerken van een zomerdepressie

Een seizoensgebonden depressie is een ontregeling van de stemming met een jaarlijks terugkerend patroon. De somberheid komt steeds in hetzelfde jaargetijde terug en komt het vaakst voor als het zonlicht minder wordt, dus in de herfst. Bij een veel kleiner deel van de bevolking is die jaarlijks terugkerende somberheid juist een probleem in de zomer. Bij een zomerdepressie heb je last van het vele (felle) zonlicht op een dag en de korte nachten die daarbij horen. Door deze korte nachten kan er sprake zijn van slapeloosheid, waardoor de somberheid alleen maar versterkt wordt. Het donkere, koude weer van het najaar waarin je je kunt terugtrekken in je huis en wat een veilig gevoel geeft, wordt vaak gemist. Sommige mensen geven aan dat ze het gevoel hebben dat het licht door hen ‚heen snijdt’ en dat ze het niet kunnen ontvluchten.

Doordat er in de zomer vaak wordt verwacht dat iedereen zich blij voelt en geniet van het mooie weer en alle activiteiten die hierbij komen kijken, komt er ook nog een stukje omgevingsdruk bij kijken. Er ontstaat stress doordat jouw gevoel zo’n groot contrast is met het humeur van de buitenwereld. Een vraag als: ‚Ben ik wel normaal?’ is dan ook snel gesteld.

Bekijk hier de eerdere uitzending over zomerdepressie

Herken je jezelf in het bovenstaande klachtenpatroon?

Als je jezelf herkent in de bovenstaande klachten en de werkwijze van Licia spreekt je aan klik dan hier om je aan te melden. Hoe sneller je met je klachten aan de slag gaat, hoe sneller je grip krijgt op jouw situatie.

Voor meer informatie: online therapie